The Boxer and Death – a successful Slovak-Polish co-production that did not take place - Hučko, Tomáš (Polish–Czech and Polish–Slovak Cinematic Contact, 2018)
Autor obejmuje refleksją powstanie kultowego słowackiego filmu Bokser i śmierć, który młody reżyser Peter Solan zrealizował w 1962 roku, u progu czechosłowackiej nowej fali. Przygląda się uwarunkowaniom realizacji jako próbie koprodukcji w warunkach socjalizmu. Porównuje literacki pierwowzór, opowiadanie polskiego pisarza Józefa Hena, ze scenariuszem autorstwa polsko-słowackiego zespołu (Hen, Vichta, Solan) i z filmem, który powstał przy znaczącej współpracy artystów z Polski i Niemiec.