Publiczny wymiar sportu - Moterski, Filip Łukasz (Zarządzanie rozwojem współczesnych miast, 2019)
Uprawianie sportu, skorelowane z tematyką zdrowego stylu życia, bez wątpienia stało się modne, o czym świadczą dane GUS, które mówią, że w okresie od 1.10.2015 do 30.09.2016 roku niemal połowa Polaków deklarowała uczestnictwo w zajęciach sportowych lub rekreacyjnych [Uczestnictwo w sporcie…, 2017, s. 48]. Sukcesy reprezentantów pobudzały zatem społeczeństwo do podejmowania aktywności fizycznej.