What actions are necessary to meet the challenges of the Green Deal and making it a chance for Polish agriculture? - Michalak, Dorota; Rydz-Żbikowska, Anna (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Sektor rolnictwa stanowi jeden z obszarów priorytetowych działań wyznaczonych w Europejskim Zielonym Ładzie do 2050 r. Ekologizacja Wspólnej Polityki Rolnej zakłada wdrożenie strategii „Od pola do stołu”, która odwołuje się do stworzenia sprawiedliwego, przyjaznego środowisku i zrównoważonego systemu żywnościowego. Celem niniejszego rozdziału jest odpowiedź na pytanie, jakie działania i reformy w ramach Europejskiego Zielonego Ładu mogą stać się szansą dla transformacji polskiego rolnictwa i uczynienia go nowoczesnym sektorem opartym na zasadach ekologizacji gospodarki. Ponadto rozdział ten jest próbą usystematyzowania najważniejszych postanowień wynikających z Zielonego Ładu dla rolnictwa, obejmuje analizę wpływu rolnictwa na środowisko naturalne oraz ocenę obecnego stanu polskiego sektora rolnego. Ostatnia część rozdziału poświęcona została określeniu największych wyzwań stojących przed polskim rolnictwem w kontekście spełnienia europejskich wymogów. Metody badawcze zastosowane w artykule obejmują analizę dostępnych źródeł dokumentalnych i literackich odnoszących się do omawianych zagadnień, opracowanie odpowiednich badań statystycznych oraz zastosowanie podejścia dedukcyjnego w wyciąganiu wniosków z raportów organizacji międzynarodowych.