Szczukwin – panorama oraz profil hipsometryczny - Dzięcioł-Kurczoba, Barbara; Wachecka-Kotkowska, Lucyna (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
W pracy została opisana koncepcja zajęć terenowych na pagórze w Szczukwinie, z którego rozpościera się widok na południową część aglomeracji łódzkiej – Dłutów, Pabianice, Konstantynów Łódzki, Łódź, Rzgów; jednocześnie przez jego szczyt przebiega dział wodny I. rzędu Wisły i Odry. Miejsce przeprowadzenia zajęć zostało dobrane w ten sposób, że istnieje tutaj możliwość obserwacji zróżnicowania środowiska przyrodniczego i działalności człowieka. Autorzy zaproponowali koncepcję tworzenia panoramy i profilu hipsometrycznego dla tego punktu przy wykorzystaniu zarówno tradycyjnych metod i narzędzi (obserwacji terenowej, pomiaru terenowego przy użyciu kompasu i mapy topograficznej) oraz najnowocześniejszych (geoprzetwarzania dzięki użyciu: dronów, aparatów fotograficznych, tabletów, laptopów, smartfonów, smartwatchów, odbiorników GPS, stron internetowych, np. Geoportalu, QR-codów, oprogramowania gisowego, np. ARCGIS). Celem zaproponowanych zajęć terenowych jest nauka identyfikacji elementów krajobrazu i zaznaczania ich na rysunku panoramy. Kolejnymi elementami są: wskazanie relacji elementów przyrodniczych i antropogenicznych panoramy, wizualna ocena jakości i wartości panoramy/krajobrazu (porządek przestrzenny). Dla poziomu uniwersyteckiego zaproponowano geoprzetwarzanie z wykorzystaniem narzędzi GIS, w tym wykonanie profilu hipsometrycznego.