Identyfikacja i charakterystyka krajobrazów za pomocą metody ECOVAST - Majchrowska, Anna (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Metoda ECOVAST służy do identyfikowania i charakteryzowania krajobrazów w skali lokalnej (skala 1:10000–1:50000). Metoda opiera się na definicji krajobrazu podanej w Europejskiej Konwencji Krajobrazowej. Charakterem krajobrazu nazywamy wyraźny, rozpoznawalny i spójny układ elementów w krajobrazie. Te cechy nadają każdemu obszarowi specyfikę, bez przesądzania, który krajobraz jest lepszy lub gorszy. W procesie identyfikacji i charakterystyki krajobrazów metodą Ecovast używa się tabeli kontrolnej, uwzględniającej dziesięć warstw czy składowych krajobrazu: skały, klimat i wody, formy ukształtowania terenu, gleby, pokrycie terenu, przejawy działalności rolniczej i leśnictwa, osadnictwo, inne elementy związane z działalnością człowieka, cechy historyczne, emocje i skojarzenia. W tabeli odnotowuje się obecność i wyrazistość poszczególnych warstw krajobrazu, które łącznie stanowią o jego charakterze. Obok tabeli znajduje się miejsce na krótki opis krajobrazu oraz na zdjęcia ilustrujące charakterystyczne cechy, a także na wyrażenie własnej opinii i ewentualne dodatkowe komentarze. Proces identyfikacji krajobrazu metodą ECOVAST złożony jest z trzech etapów: - pracy przygotowawczej – etap kameralny. - obserwacji krajobrazu – etap terenowy. - przygotowania opisu krajobrazu. Jednym z efektów pracy jest powstanie zbiorczej mapy jednostek krajobrazowych. Zadanie identyfikacji i charakterystyki krajobrazu metodą Ecovast jest przeznaczone do realizacji w szkołach ponadpodstawowych oraz na studiach wyższych na kierunku geografia lub gospodarka przestrzenna.