Допомога міжнародних благодійних організаційу відновленні Донбасу як складова інтеграції України до Європейського Союзу - Калінін, Олексій; Решетов, Михайло; Chebotarov, Viacheslav (Contemporary trends in business security: Problems and challenges of eastern economies, 2022)
Proponowany artykuł w kontekście orientacji Ukrainy na integrację europejską zawiera przegląd miejsca i roli małych i średnich przedsiębiorstw w kompleksie rolno-spożywczym, dążenia do jego odtworzenia i rozwoju jako sposobu na przezwyciężenie konfliktu zbrojnego w Donbasie oraz udział organy państwowe i międzynarodowe organizacje charytatywne. Za pomocą metody analizy PEST przeanalizowano otoczenie zewnętrzne MŚP w sektorze rolno-spożywczym obwodów ługańskiego i donieckiego. Podkreśla się perspektywy i znaczenie nawiązywania i rozwijania współpracy z międzynarodowymi organizacjami charytatywnymi. Podkreślono potrzebę nowego podejścia do rozwiązywania istniejących problemów oraz aktywnej i wyważonej polityki regulacyjnej państwa w zakresie rozwoju MSP, uwzględniając specyfikę sektorową i regionalną tego sektora gospodarki, co podniesie rolę MSP w życiu gospodarczym.