Zrównoważony rozwój miast – farmy miejskie jako przykład zaspokojenia potrzeb żywnościowych mieszkańców w kontekście logistyki miejskiej - Matusiak, Małgorzata (The TSL sector facing the challenges of sustainable development - selected aspects, 2022)
Celem opracowania jest analiza problemu i opis dostępnych rozwiązań zabezpieczenia żywności dla mieszkańców miast wobec wyzwań rozwijających się metropolii. Dostarczanie żywności, tak jak dostawy innych artykułów do miast, nastręczają aktualnie wiele trudności. Kontekstem dla rozważań jest zarządzanie miastem, a w szczególności logistyka miejska, bo w jego ramach proponowane są rozwiązania dotyczące barier infrastrukturalnych, kongestii transportowej, czy urban sprawl. Jednym ze sposobów na ich zniwelowanie jest produkcja żywności na miejscu, która traktowana jest jako rozwiązanie zrównoważone. Opracowanie ma charakter interdyscyplinarny i zostało opracowane na bazie literatury z obszaru zarządzania miastem, logistyki miejskiej, rolnictwa miejskiego.