Większość rządząca a opozycja. Relacje wzajemne w świetle opinii Komisji Weneckiej - Suchocka, Hanna (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Przedmiotem opracowania nie jest Komisja sama jako taka, ale raport przygotowany przez nią w obszarze dotyczącym relacji wzajemnych między większością rządzącą a opozycją. Zadaniem Komisji jest opiniowanie zmian dokonywanych w tekście konstytucji, jak i ustawach w kontekście oceny ich zgodności z powszechnie uznanymi standardami europejskimi. Równocześnie, co istotne, działalność Komisji ma także oddziaływanie „zwrotne” i przyczynia się do wypracowywania tych standardów Doświadczenia wynikające z przygotowywanych opinii dla poszczególnych państw (w konkretnej sprawie) stanowią w niektórych sytuacjach podstawę do przygotowania generalnego raportu tematycznego. Dzieje się tak wówczas gdy obserwuje się niebezpieczną tendencję występującą nie tylko w jednym państwie, ale obejmującą szerszy zakres państw, zmierzającą do naruszania czy wręcz ignorowania istniejących standardów prawnych i demokratycznych w zakresie zasad podstawowych dotyczących rule of law, podziału władzy, niezależności sądów.