Dwa projekty ustaw o zmianie Konstytucji RP w toku wyborów prezydenckich 2020 r. - Szmyt, Andrzej (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
W dniu 12 listopada 2019 r. rozpoczęła się IX kadencja Sejmu RP. W jej toku – do dnia 1 września 2021 r. wpłynęły do Sejmu dwa projekty ustaw o zmianie Konstytucji RP, oba w tym czasie niezwieńczone jeszcze dokonaniem nowelizacji. Od początku obowiązywania Konstytucji RP z 1997 r. był to 23. i 24. z kolei projekt nowelizacyjny, choć Konstytucję zmieniono dotychczas jedynie dwa razy – w dniu 8 września 2006 r. (Dz.U. Nr 200, poz. 1471) w zakresie dotyczącym art. 55 Konstytucji oraz w dniu 7 maja 2009 r. (Dz.U. Nr 114, poz. 946) w zakresie dotyczącym art. 99 Konstytucji. Nowe projekty z okresu IX kadencji Sejmu to: 1) poselski projekt ustawy o zmianie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (z dnia 6 kwietnia 2020 r. – druk sejmowy nr 337) i 2) przedstawiony przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej projekt ustawy o zmianie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (z dnia 6 lipca 2020 r. – druk sejmowy nr 456). Oba projekty swą genezę mają w związku z wyborami prezydenckimi w 2020 r.