Wybrane aspekty prawa do prywatności chronione na gruncie instytucji karnoprocesowych - Kurowski, Michał (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Autor skoncentrował się na instytucji anonimizacji danych świadka i pokrzywdzonego. Problematyka ta z jednej strony realizuje bowiem konstytucyjnie gwarantowane prawo do prywatności, z drugiej zaś ogranicza zakres poznania danych, które w pewnych sytuacjach mogą wpływać na rozstrzygnięcie w sprawie indywidualnej, a zatem może ograniczać prawo do obrony. Ocena rozwiązań karnoprocesowych prowadzona powinna być w zgodzie z zasadami chronionymi Konstytucją RP. Abstrahując tu od wątpliwości w zakresie kompetencji organów wymiaru sprawiedliwości i Trybunału Konstytucyjnego, wydaje się, że bazując na jego orzecznictwie, możliwe jest wypracowanie prokonstytucyjnej wykładni normy prawnej, w tych sytuacjach, gdy dana instytucja procesowa nie może być stosowana wprost w formie zaproponowanej przez ustawodawcę.