Wolność sumienia i wyznania (religii). Od Konstytucji 3 maja do Konstytucji RP z 1997 r. - Uliasz, Joanna (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Retrospektywne spojrzenie na normatywne ujęcie konstytucyjnych wolności „konfesyjnych” pozwala dostrzec zależność zachodzącą pomiędzy formą rządów, reżimem politycznym, treścią zasad ustrojowych a rozumieniem, rolą i sposobem realizacji wolności sumienia i wyznania (religii) w obu aspektach: indywidualnym i kolektywnym. Wolność sumienia i wyznania (religii) jest jedną z fundamentalnych wolności osobistych. Jej normatywny kształt ewoluował w Rzeczpospolitej na przestrzeni stuleci i z pewnością zależny był od ustroju państwa (pierwotnie monarchicznego, później republikańskiego).