Instytucja śledztwa publicznego oraz uprawnienia śledcze parlamentu w praktyce ustrojowej Zjednoczonego Królestwa - Odrowąż-Sypniewski, Wojciech (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Celem artykułu jest prezentacja systemu, w którym mimo jego zasadniczych odmienności odnaleźć można daleko idące analogie z problemami praktycznymi, które wiążą się z funkcjonowaniem sejmowych komisji śledczych parlamentu Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.