Konstytucyjne gwarancje niezależności banków centralnych państw Grupy Wyszehradzkiej - Serowaniec, Maciej (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Celem opracowania jest analiza przepisów konstytucji państw Grupy Wyszehradzkiej odnoszących się do konstytucyjnych gwarancji niezależności banku centralnego w Polsce, Czechach, na Słowacji i na Węgrzech. Na tle tak ogólnie zarysowanych celów współpracy warto poddać szerszej analizie regulacje przesądzające o „zakotwiczeniu” ustrojowych banków centralnych w poszczególnych państwach Grupy Wyszehradzkiej. Na przykładzie badanych państw Grupy Wyszehradzkiej wyraźnie widać, że nie ma jednego powszechnie akceptowanego modelu uregulowania statusu banku centralnego. Z jednej strony konstytucje w Polsce i na Węgrzech regulują to zagadnienie stosunkowo obszernie, z drugiej zaś – w Republice Czeskiej i Republice Słowacji ustrojodawca poświęcił zagadnieniu bankowości centralnej bardzo mało uwagi. W każdym jednak z państw słusznie przyjęto, że regulacje konstytucyjne wymagają uszczegółowienia w drodze ustawowej.