Podatek od spadków i darowizn we Włoszech. Wybrane problemy - Babiarz, Stefan (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Celem niniejszego opracowania jest ukazanie podobieństw oraz różnic zachodzących pomiędzy polską regulacją podatku od spadków i darowizn a regulacją obowiązującą we Włoszech. Włoski podatek od spadków i darowizn jest zbliżony do polskiego podatku od spadków i darowizn, choćby dlatego, że opodatkowuje on nie tylko nabycie tytułem dziedziczenia, zapisu, darowizny czy innych aktów nieodpłatnego nabycia własności rzeczy i praw majątkowych, ale i inne (choć odmienne niż w Polsce) akty nieodpłatnego nabycia. Włoski Kodeks cywilny nie zna pojęcia „zapis windykacyjny”, co oznacza, że nabycie pod tym tytułem nie podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn. Odmienny jest także sposób ustalania spadkobierców, gdyż czyni to urząd rejestrowy na podstawie dokumentów i oświadczeń i nie ma obowiązku posługiwania się postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku czy aktem poświadczenia dziedziczenia bądź europejskim poświadczeniem spadkowym.