Odmienności odwoławczego postępowania podatkowego w stosunku do postępowania administracyjnego ogólnego - Chróścielewski, Wojciech (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Przez 17 lat, począwszy od 1981 r., postępowanie podatkowe prowadzone było na podstawie przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego. Wejście w życie z dniem 1 września 1981 r. Ordynacji podatkowej zburzyło ten ujednolicony model postępowania prowadzonego przez organy administracji publicznej, do których zalicza się także organy podatkowe. Jednak do Ordynacji podatkowej przejęto znaczną część przepisów Kodeksu o postępowaniu administracyjnym ogólnym. Z biegiem czasu, w wyniku licznych, a jednocześnie odrębnych nowelizacji tych dwóch kluczowych dla organów administracji aktów prawnych, regulacje w nich zawarte zaczęły się od siebie oddalać. Niejednokrotnie to wprowadzone do Ordynacji podatkowej rozwiązania procesowe były następnie kopiowane do Kodeksu postępowania administracyjnego. Jednak nowelizacja kodeksu z 2017 r. i związana z nią zmiana przepisów Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi spowodowały, że w zakresie postępowania odwoławczego pomiędzy dwiema „bliźniaczymi” regulacjami pojawiły się znaczące różnice. Przedmiotem opracowania jest właśnie analiza różnic pomiędzy tymi unormowaniami. Autor wykazuje, że obie regulacje zaczynają się od siebie coraz bardziej oddalać. Ponad 26-letni okres obowiązywania Ordynacji podatkowej prowadzi do wniosku, że powrót do rozwiązania, w którym zamieszczone byłyby w niej wyłącznie przepisy szczególne postępowania podatkowego, a w pozostałym zakresie stosowano by przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, jest mało realny.