Naruszenie zakazów, nakazów i ograniczeń w prowadzeniu działalności gospodarczej jako negatywna przesłanka udzielenia pomocy publicznej w formie preferencji podatkowych - Dowgier, Rafał (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
W okresie pandemii COVID-19 ustawodawca wprowadzał różnego rodzaju ograniczenia, nakazy oraz zakazy, które odnosiły się m.in. do podmiotów prowadzących działalność gospodarczą. Jednocześnie podejmował działania mające na celu wsparcie przedsiębiorców, m.in. poprzez udzielanie im różnego rodzaju preferencji podatkowych, które mogły stanowić formę pomocy publicznej. W konsekwencji stworzono regulację prawną, która uzależniała uzyskanie wsparcia od przestrzegania wskazanych ograniczeń, nakazów i zakazów. Rozwiązanie to nie było jednak wolne od wad i budziło wątpliwości na etapie jego praktycznego stosowania. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie tej materii. Pomimo że analizowane regulacje prawne zasadniczo mają już historyczny charakter, to jednak nie można wykluczyć ich stosowania w celu odzyskania pomocy publicznej w formie preferencji podatkowych, przyznawanej w okresie ich obowiązywania. Z tego punktu widzenia problematyka ta zasługuje na uwagę.