Ulgi w spłacie zobowiązań podatkowych. Co trzeba zmienić? - Etel, Leonard; Strzelec, Dariusz (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
W opracowaniu zostały wskazane propozycje, których wprowadzenie do Ordynacji podatkowej przyczyniłoby się do udoskonalenia funkcjonowania ulg w spłacie zobowiązań podatkowych nie tylko w okresie stanów nadzwyczajnych. Większość z proponowanych regulacji jest zawarta w przygotowanym przez Komisję Kodyfikacyjną Ogólnego Prawa Podatkowego projekcie nowej Ordynacji podatkowej.