Koncepcja stosunku podatkowego jako stosunku zobowiązaniowego - Kalinowski, Marek (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Teoria stosunku podatkowego jako stosunku zobowiązaniowego ma wiele wad, na które zwróciła uwagę teoria funkcji podatkowych. W szczególności nie uwzględnia ona dynamiki stosunku podatkowoprawnego, w sposób statyczny prezentując relacje między podatnikiem a związkiem publicznoprawnym. Jednak właśnie ona przyczyniła się w istotnym stopniu do ukształtowania się współczesnej nauki prawa podatkowego. Dlatego w opracowaniu szeroko odniesiono się do prowadzonych rozważań w tym zakresie, co może stanowić inspirację dla dalszych badań nad prawem podatkowym.