Weryfikacja stosowania uprzednich porozumień cenowych - Kopyściańska, Katarzyna (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Z dniem 29 listopada 2019 r. zaczęły obowiązywać nowe przepisy dotyczące uprzednich porozumień cenowych, uregulowane w ustawie z dnia 16 października 2019 r. o rozstrzyganiu sporów dotyczących podwójnego opodatkowania oraz zawieraniu uprzednich porozumień cenowych (Dz.U. poz. 2200). Przed wejściem powołanej ustawy w życie weryfikacja stosowania uprzedniego porozumienia cenowego przez podmioty powiązane następowała tylko w trybie kontroli podatkowej. Przywołana ustawa dopuszcza weryfikację w ramach czynności sprawdzających prowadzonych przez Szefa KAS (z pewnymi wyjątkami) o charakterze znacznie mniej dolegliwym i sformalizowanym, tj. w drodze czynności sprawdzających. Kontrola podatkowa w celu weryfikacji stosowania uprzedniego porozumienia cenowego jest przeprowadzana w przypadku uprzedniego porozumienia cenowego wydanego na wniosek inwestora zagranicznego na rzecz utworzonego podmiotu powiązanego na terytorium Polski oraz w przypadku, w którym zachodzi uzasadnione podejrzenie niestosowania się do uprzedniego porozumienia cenowego przez podmioty powiązane.