Regulacja prawna uprzednich porozumień cenowych – uwagi ogólne - Kopyściański, Marek (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Uprzednie porozumienie cenowe z systemowego, lecz także aksjologicznego punktu widzenia jest instytucją w pewnym stopniu zbliżoną do instytucji urzędowych interpretacji prawa podatkowego, których ratio legis opiera się na ochronie podobnych wartości, takich jak pewność prawa i zabezpieczenie praw podatnika, a w konsekwencji zapewnienie stabilności oceny jego sytuacji podatkowoprawnej. Idea uprzednich porozumień cenowych nie obejmuje sankcjonowania stanów, których elementy zostały w całości skonsumowane, tj. uprzednie porozumienie cenowe nie odnosi się do wykonanych już w całości umów. Uprzednie porozumienia cenowe regulują tylko zdarzenia przyszłe uformowane między podmiotami powiązanymi w granicach tych porozumień. Nie ma natomiast podstaw prawnych do automatycznego odnoszenia zasad w zakresie cen transferowanych ukształtowanych w takich porozumieniach do zdarzeń zaistniałych przed początkiem ich obowiązywania.