Dobra wiara i należyta staranność a zakres opodatkowania akcyzą - Lasiński-Sulecki, Krzysztof (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Przepisy ustawy o podatku akcyzowym pozwalają na opodatkowanie podmiotów, które mogą być całkowicie nieświadome tego, że znalazły się w sytuacji objętej zakresem opodatkowania. Co więcej, z łatwością można wyobrazić sobie przypadki, w których podmioty te nie mają rozsądnych możliwości weryfikacji tego, czy stan faktyczny, w jakim się znalazły, wiąże się z objęciem zakresem opodatkowania akcyzą. W ocenie autora takie rozwiązania są co najmniej wątpliwie zarówno w świetle zasad ogólnych prawa Unii Europejskiej, jak i zasad konstytucyjnych. Badania naukowe autora są finansowane z grantu Narodowego Centrum Naukiw ramach projektu 2016/23/B/HS5/00429.