Wyodrębnienie źródeł przychodu w podatku dochodowym od osób prawnych. Przyczyny i problemy w praktyce podatkowej - Litwińczuk, Hanna (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Konstrukcja podatku dochodowego od osób fizycznych ukształtowała się historycznie jako konstrukcja oparta na katalogu źródeł przychodów, z których dochody są następnie sumowane i tworzą dochód podatkowy, natomiast u podstaw konstrukcji podatku dochodowego od osób prawnych legła koncepcja dochodu podatkowego z pominięciem źródeł przychodu. Celem wyodrębnienia źródeł przychodu w polskim podatku dochodowym od osób prawnych od 2018 r. było przeciwdziałanie pewnej strategii unikania opodatkowania, polegającej na sztucznym kreowaniu strat na operacjach finansowych i kompensowaniu ich z dochodem z działalności operacyjnej. Wyodrębnienie to nie ma poza antyabuzywnym żadnego uzasadnienia systemowego, a kreuje nowe problemy związane z przypisaniem konkretnych przychodów do jednego ze źródeł, a także z przyporządkowaniem do nich kosztów uzyskania przychodów, w szczególności kwalifikowanych jako koszty pośrednie.