Nowe przepisy dotyczące faktur korygujących in minus – uproszczenie rozliczania VAT dla podatników? - Majszczyk, Hanna (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Celem opracowania jest odpowiedź na pytanie, czy wprowadzone w 2021 r. nowe przepisy dotyczące faktur korygujących zmniejszających podstawę opodatkowania stanowią faktyczne uproszczenie w rozliczaniu VAT dla podatników. Analiza nowych przepisów wskazuje, że w miejsce dotychczasowych wymogów dotyczących zmniejszenia podstawy opodatkowania wprowadzono nowe. Nowe przepisy to dodatkowe obowiązki zarówno dla sprzedawcy, jak i nabywcy towarów i usług.