Formalnie niezależny podmiot jako stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej – wnioski z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE - Michalik, Tomasz (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Zagadnienie tzw. stałego miejsca prowadzenia działalności gospodarczej doczekało się bogatego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE. Konstrukcja ta jest szczególnie istotna z punktu widzenia określenia miejsca świadczenia usług (a w konsekwencji państwa, w którym świadczenie będzie podlegało opodatkowaniu) w przypadku, gdy usługodawca i usługobiorca mają siedzibę działalności gospodarczej lub właśnie stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w różnych państwach. Opracowanie analizuje te zagadnienia w świetle orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE.