Radca skarbowy w świetle badań empirycznych - Nowak, Ireneusz (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie poświęcone jest instytucji radcy skarbowego uregulowanej w polskim systemie prawnym od 1 marca 2017 r. wraz z utworzeniem Krajowej Administracji Skarbowej. Zdaniem autora wprowadzenie stanowiska radcy skarbowego, który korzysta z uprawnień państwowego organu podatkowego w zakresie rozstrzygania spraw podatkowych, jest zbyteczne, gdyż prowadzi jedynie do mnożenia kosztochłonnych, a zarazem nieefektywnych „posad urzędniczych” w strukturach administracji danin publicznych.