Sądowa kontrola decyzji podatkowej a stosunek podatkowoprawny - Pietrasz, Piotr (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
W opracowaniu zadano pytanie, czy wzajemne relacje w postępowaniu sądowoadministracyjnym pomiędzy skarżącym decyzję podatkową oraz organem podatkowym a sądem administracyjnym, które zachodzą w ramach stosunku administracyjnoprawnego, w jakikolwiek sposób oddziałują na stosunki podatkowoprawne pomiędzy organem podatkowym a skarżącym, w tym zarówno materialnoprawne, jak i procesowe. Na tak postawione pytanie należy udzielić ogólnej odpowiedzi, że pomimo iż sądy administracyjne dokonujące kontroli decyzji podatkowych nie są stronami stosunku podatkowoprawnego łączącego organ podatkowy i podatnika, dzięki kompetencjom orzeczniczym uregulowanym w ustawie regulującej procedurę sądowoadministracyjną mogą w doniosły sposób ingerować w te stosunki, w tym również w ich treść.