Ochrona przed podwójnym opodatkowaniem VAT w obrocie wewnątrzunijnym - Sęk, Małgorzata (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Celem opracowania jest zwrócenie uwagi na niedostateczny poziom ochrony podatników przed podwójnym opodatkowaniem VAT w obrocie wewnątrzunijnym. Autorka wykazuje, że podwójne opodatkowanie stanowi naruszenie celu integracyjnego i zasad wspólnego unijnego systemu VAT. Analizuje też dostępne obecnie środki zapobiegania i eliminacji podwójnego opodatkowania w indywidualnych sprawach, zwracając szczególną uwagę na ich wady z perspektywy podatnika. W opracowaniu sformułowano również postulaty de lege ferenda pod adresem unijnego prawodawcy, mające na celu uzupełnienie katalogu instrumentów służących zapobieganiu i rozwiązywaniu transgranicznych sporów prowadzących do podwójnego opodatkowania VAT.