The Importance of Studying for People with Disabilities - Mankowski, Wojciech (Researching Disability. The Opportunities and Dangers of Theoretical and Methodological Assumptions in Disability Studies, 2020)
Poniższy artykuł skupia się na problematyce postrzegania niepełnosprawności. Pytania, na które odpowiedzi szuka autor artykułu, brzmią: 1) jak postrzegani są studenci z niepełnosprawnością przez osoby pełno- i niepełnosprawne? 2) czym jest studiowanie dla osób niepełnosprawnych? Na te i inne pytania autor odpowiada na postawie materiału zebranego do napisania pracy magisterskiej. Techniką, jaką autor zastosował podczas badań, jest indywidualny wywiad pogłębiony. Skupił się na takich zagadnieniach, jak przypisywanie pewnych cech osobom z niepełnosprawnością czy negatywne zachowania wobec nich. Celem artykułu jest wywołanie u czytelnika refleksji na temat edukacji osób z niepełnosprawnością oraz nad samą niepełnosprawnością.