Współpraca producentów z dostawcami w rozwoju innowacji – wyniki badań - Ocicka, Barbara (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Rozwój innowacji jest elementem wartości dostarczanej w procesach zakupów i zarządzania relacjami z dostawcami w łańcuchach dostaw przedsiębiorstw produkcyjnych. Celem artykułu jest wskazanie rodzajów innowacji będących rezultatami współpracy producentów z dostawcami i ocena jej znaczenia w zarządzaniu łańcuchem dostaw. Zaprezentowano wyniki badania ankietowego, którego przedmiotem był interakcyjny rozwój innowacji bazujący na wymianie wiedzy, doświadczeń i innych zasobów między współpracującymi firmami w dążeniu do efektów synergii. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że współpraca producentów z dostawcami w rozwoju innowacji prowadzi do poprawy efektów procesów innowacyjnych i zwiększenia przewagi konkurencyjnej rozwijających ją przedsiębiorstw. Zidentyfikowano, że producenci współtworzą z dostawcami głównie innowacje produktowe i technologiczne, mniejszą uwagę kierują na rozwój innowacji procesowych, zaś marginalną na innowacje organizacyjne i marketingowe. We wnioskach końcowych przedstawiono wstępne założenia koncepcji zarządzania kapitałem relacji z dostawcami zorientowanej na rozwój innowacji.