Zamknięta pętla łańcucha dostaw w branży spożywczej na wybranych przykładach - Kaczorowski, Kamil (Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, 2020)
Marnowanie zasobów to jedno z kluczowych wyzwań dla współczesnego biznesu. Mając na uwadze kurczące się ilości surowców nieodnawialnych oraz wartość ekonomiczną odpadów firmy szukają rozwiązań, które umożliwiałby efektywną gospodarkę odpadami minimalizując ich ilość oraz ograniczając wielkość zużywanych zasobów. Zamknięta pętla łańcucha dostaw spełnia te kryteria. Celem artykułu jest przybliżenia koncepcji zamkniętej pętli łańcucha dostaw na wybranych przykładach z branży spożywczej.