Problematyka hydrogeologiczna w czasopiśmie Geologos - Dragon, Krzysztof; Zieliński, Tomasz (Wybrane zagadnienia hydrogeologiczne oraz różne aspekty związane z eksploatacją wód podziemnych, 2021)
W artykule zaprezentowano jedno z nielicznych polskich czasopism naukowo-badawczych Geologos dedykowane zagadnieniom geologicznym i hydrogeologicznym. Po krótkim streszczeniu historii czasopisma przedstawiono współcześnie obowiązujące zasady publikowania wraz z procesem recenzyjnym, publikacyjnym, dystrybucji i zasad rozpowszechniania jakie obowiązują w Geologosie. Opisano także profil czasopisma wraz z omówieniem geograficznego rozkładu obiektów badanych i opisywanych w czasopiśmie. Na tym tle przedstawiono rozkład tematyczny artykułów w Geologosie ze szczegółowym omówieniem tematyki hydrogeologicznej w artykułach naukowych publikowanych w okresie ostatnich 5 lat.