Percepcja procesu dezintegracji Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii w administracji George’a H. W. Busha (do czerwca 1991 r.) (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Po II wojnie światowej w wyniku rywalizacji supermocarstw, Stanów Zjednoczonych i Związku Radzieckiego, powstały dwa bloki, oddzielone od siebie „żelazną kurtyną”. Ten zimnowojenny porządek międzynarodowy, pomimo zmian i ewolucji, przetrwał do końca lat 80. XX w, a dokładniej do roku 1989. W tym samym roku prezydentem Stanów Zjednoczonych Ameryki został George Herbert Walker Bush. Artykuł opisuje dążenia nowego prezydenta USA do zacieśnienia stosunków ze Związkiem Radzieckim i wzmocnienia dialogu strategicznego, a jednocześnie podkreśla próby ostrożnego prowadzenia polityki „równowagi”, by nie doprowadzić do destabilizacji sytuacji w Europie (rozpadający się Związek Radziecki, proces zjednoczenia Niemiec). Ważną częścią ówczesnych wydarzeń była również dezintegracja Jugosławii (co stanowi drugą część niniejszego artykułu), która ostatecznie doprowadziła do rozpadu owej federacji.