Idea nowego jugoslawizmu - Rekść, Magdalena (Bałkany Zachodnie w systemie bezpieczeństwa euroatlantyckiego, Bałkany XX/XXI, t. 7, 2015)
Autorka podejmuje temat idei nowego jugoslawizmu. Próbuje przyjrzeć się postrzeganiu wspólnego państwa przez społeczeństwa jugosłowiańskie na płaszczyźnie politycznej, społecznej, kulturowej, jednocześnie pytając się o współczesny stosunek względem nieistniejącego już państwa Słowian południowych.