Wstęp (Pedagogiczny wymiar kultury fizycznej i zdrowotnej w życiu współczesnego człowieka, 2016)
W obliczu dynamicznych zmian cywilizacyjnych, społecznych i obyczajowych w ramach kultury fizycznej i zdrowotnej we współczesnym społeczeństwie dąży się do poszukiwania nowych rozwiązań, mających na celu zwiększenie ich efektywności oddziaływania w obszarze zdrowia oraz aktywności fizycznej. Postęp cywilizacyjny i zmiany społeczno-kulturowe znajdują swoje odzwierciedlenie w kondycji zdrowia fizycznego, psychicznego i społecznego populacji ludzkiej, których utrzymanie w dobrostanie jest wypadkową wielu znamiennych czynników biologicznych, społecznych czy też kulturowych. Przedmiotem rozważań wielu naukowców w omawianym obszarze są zagadnienia, które wskazują na zdrowie człowieka jako wartość w najwyższym stopniu zależną od stylu życia, będącego przejawem określonych zachowań, zwyczajów i nawyków zdrowotnych. Poziom aktywności fizycznej – jako istotny składnik stylu życia – stanowi podstawowy element kultury fizycznej, a także postawy wobec zdrowia jednostki, grup społecznych lub narodów.