Multidimensionality of modern challenges of logistics and transport – analysis of selected aspects - Bartosiewicz, Aleksandra; Grzegorczyk, Dawid; Pisarek-Bartoszewska, Renata; Kornacka, Monika; Matusiak, Małgorzata; Królikiewicz, Bartosz; Kozar, Łukasz Jarosław; Doliński, Mateusz; Famulski, Jakub; Kolos-Martofel, Joanna; Kornacki, Damian; Śnieguła, Dominika; et al. (Lodz University Press, 2024)
Logistyka odgrywa kluczową rolę w sprawnym funkcjonowaniu gospodarek krajowych, całych sektorów oraz przedsiębiorstw z różnych branż. Wnosi istotny wkład w wiele zakresów działalności zarówno na poziomie makro-, jak i mikroekonomicznym. Niniejsza monografia powstała w celu przedstawienia wielowymiarowości współczesnych wyzwań w tych obszarach i stanowi ważny krok w kierunku pogłębienia wiedzy na temat podjętej problematyki. Jest efektem współpracy pracowników Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego ze studentami oraz absolwentami kierunków: logistyka i logistyka w gospodarce. Niektóre z rozdziałów publikacji powstały, by wskazać luki badawcze, inne w celu ugruntowania wiedzy. Wnioski płynące z zaprezentowanych analiz podkreślają znaczenie holistycznego podejścia do logistyki i mogą być użyteczne dla praktyków, badaczy oraz studentów.