Determinanty działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych - Baraniak, Marta; Marszałek, Jakub; Starzyńska, Dorota (Lodz University Press, 2021)
W monografii poruszono ważną i aktualną problematykę dotyczącą działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, która jest jedną z wielu metod przeciwdziałania skutkom nasilających się zmian klimatycznych. Wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych i procesowych umożliwia między innymi utrzymanie dostatecznego nawodnienia gleby, chroni przed chorobami i pasożytami, zwiększa wydajność produkcji. Oddziałuje to również na ochronę środowiska poprzez minimalizację użycia pestycydów i nawozów sztucznych. W książce zaprezentowano wyniki badania własnego, przeprowadzonego na próbie stu pięćdziesięciu indywidualnych gospodarstw rolnych prowadzących działalność na terenie województwa łódzkiego i udostępniających dane rachunkowe w ramach systemu FADN. Na podstawie zgromadzonego materiału empirycznego autorzy odpowiedzieli na pytanie, jakie czynniki warunkują wdrożenie innowacji w indywidualnych gospodarstwach rolnych. Dokonali też kompleksowej analizy oraz oceny działalności operacyjnej i innowacyjnej badanych gospodarstw rolnych. Ponadto dostęp do zmiennych ilościowych i jakościowych, charakteryzujących analizowane podmioty, umożliwił im skonstruowanie modelu ekonometrycznego odnoszącego się do stopnia innowacyjności indywidualnych gospodarstw rolnych w województwie łódzkim. Publikacja jest przeznaczona dla studentów z wydziałów ekonomicznych i zarządzania, słuchaczy studiów podyplomowych, pracowników naukowych podejmujących badania nad działalnością innowacyjną i nowoczesnym rolnictwem, a także dla przedstawicieli instytucji zajmujących się doradztwem rolniczym oraz rozwojem obszarów wiejskich.