Bezpieczeństwo transportu w Federacji Rosyjskiej - Duraj, Natasza (Lodz University Press, 2021)
Bezpieczeństwo w sferze transportu stanowi jeden z istotnych problemów związanych z kształtowaniem polityki bezpieczeństwa każdego kraju, a rola transportu jako kluczowego elementu całego systemu logistycznego staje się coraz bardziej znacząca. Prezentowana monografia ma na celu usystematyzowanie wiedzy z zakresu transportu w Federacji Rosyjskiej ze szczególnym uwzględnieniem problematyki jego bezpieczeństwa. W publikacji przedstawiono także kwestie dotyczące stanu i perspektyw prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze transportu i gospodarki magazynowej oraz przestępczości w sferze transportu. Książka adresowana jest do szerokiego grona Czytelników zainteresowanych teorią i praktyką bezpieczeństwa transportu oraz metodami przeciwdziałania potencjalnym zagrożeniom w sferze transportu, jak również do studentów i słuchaczy studiów podyplomowych, których profil studiów mieści się w obszarze transportu, spedycji i logistyki, a także szeroko rozumianego bezpieczeństwa.