Janusz Majewski’s Czech anecdotes. An interview - Figat, Katarzyna (Polish–Czech and Polish–Slovak Cinematic Contact, 2018)
Janusz Majewski w latach 70. i 80. XX wieku, dzięki współpracy kinematografii polskiej i czechosłowackiej, stworzył trzy bardzo zróżnicowane gatunkowo i estetycznie filmy: Zaklęte rewiry (1975) na podstawie książki Henryka Worcella pod takim samym tytułem, melodramatyczną Słoną różę (1982), będącą trawestacją powieści Ryszarda Frelka oraz historyczny dramat kostiumowy – Czarny wąwóz (1988). Wieloletnia współpraca (i przyjaźń) Janusza Majewskiego ze scenarzystą Pavlem Hajným zaowocowała też scenariuszem do kultowego filmu C.K. Dezerterzy (1985). Janusz Majewski opowiada o realiach produkcyjnych i okolicznościach warunkujących podejmowanie współpracy z kinematografią czechosłowacką. Reżyser wspomina także o zauroczeniu mentalnością i sposobem bycia Czechów, swojej miłości do języka czeskiego, estymie do czeskiego filmu i kinematografii, słabości do czeskiego piwa oraz kuchni, wynikających też – jak sam twierdzi – z jego galicyjskiego rodowodu.