Co stało się z łódzkimi rzekami? „Odwracanie się człowieka od rzeki” – studium przypadku rzek Łódki i Jasienia - Szkurłat, Elżbieta; Adamczewska, Maria (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Głównym założeniem proponowanej koncepcji zajęć jest identyfikacja zmian relacji człowiek-rzeka na obszarze Łodzi w przeciągi ostatnich 200 lat, obserwacja  w terenie skutków nieracjonalnej działalności człowieka, rozpoznanie przyczyn obecnego stanu wód powierzchniowych Łodzi. Celem  projektowanych zajęć terenowych jest kształtowanie umiejętności prowadzenia obserwacji, prowadzenia wywiadów z mieszkańcami terenów położonych w dolinie rzeki Łódki, umiejętności sporządzania dokumentacji wyników obserwacji i wywiadów, umiejętności korzystania z materiałów źródłowych w tym również map zawartych w łódzkim geoportalu.Ważnym przesłaniem planowanych zajęć jest budzenie sumienia ekologicznego młodzieży, kształtowanie postawy odpowiedzialności za stan środowiska, umiejętności dokonywania właściwej oceny skutków nieracjonalnej działalności człowieka w środowisku, podjęcie próby zaproponowania działań sprzyjających przywrócenia obecności łódzkich rzek w krajobrazie miasta. Jako główne miejsca obserwacji terenowych zaplanowana została dolina Łódki w okolicach ulicy Oświatowej i Ulicy Marmurowej.