Kompetencje pracownicze w firmach branży TSL wspierających działania proekologiczne - Jankowski, Łukasz; Urbaniak, Bogusława (The TSL sector facing the challenges of sustainable development - selected aspects, 2022)
Firmy z branży TSL powoli angażują się w działania proekologiczne. W ich ofertach pracy powinno znaleźć się nawiązanie do zielonych kompetencji. Na przykładzie 207 ofert pracy dla kierowcy i magazyniera zamieszczonych na portalach internetowych prześledzono rodzaj poszukiwanych kompetencji pracowniczych. Zauważono, że firmy nie są jeszcze gotowe, aby uznać działania proekologiczne za element przewagi konkurencyjnej, gdyż ich oferty pracy z reguły nie odwoływały się do zielonych kompetencji.