Czeski język migowy w przestrzeni publicznej - Lis-Staranowicz, Dorota (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Celem artykułu jest zarysowanie źródeł powstania, rozwoju i prawnego uznania czeskiego języka migowego.Czeski język migowy jest naturalnym językiem Głuchych. Jego prawne uznanie nastąpiło w 1998 r., jednak nie otrzymał on statusu języka urzędowego lub państwowego. Głusi otrzymali prawo do komunikowania się przez cz.j.m., a także prawo do tłumacza cz.j.m. w określonych sferach publicznych. Podstawowym jednak problem praw językowych osób Głuchych jest dostępność do tłumacza i jakość tłumaczenia. Kwalifikacje, kompetencje i proces kształcenia tłumacza cz.j.m. nie stanowią przedmiotu regulacji prawnych w Republice Czeskiej.