Referendum ogólnokrajowe jako forma rozstrzygania spraw związanych z aborcją - Rytel-Warzocha, Anna; Gajda, Agnieszka (Zagadnienia prawa konstytucyjnego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Krzysztofowi Skotnickiemu w siedemdziesiątą rocznicę urodzin. Tom 1, 2023)
Przedmiotem niniejszego artykułu są rozważania na temat możliwości wykorzystania instytucji referendum ogólnokrajowego w Polsce w celu podjęcia decyzji w kwestiach dotyczących zakresu prawnej regulacji aborcji.Na gruncie przepisów Konstytucji z 1997 r. nie ma przeszkód prawnych, aby przeprowadzić referendum w przedmiocie aborcji. Inną kwestią jest natomiast ocena, czy referendum jako forma bezpośredniego podejmowania decyzji przez obywateli jest właściwą formą decydowania o sprawach ściśle związanych z fundamentalnymi prawami człowieka – prawem do ochrony życia i zdrowia, prawem do ochrony prywatności i życia rodzinnego, wolnością od dyskryminacji, wolnością od tortur i okrutnego traktowania. I tak jak decydowanie o istnieniu lub nieistnieniu prawa człowieka nie powinno być przedmiotem głosowania ani kompromisem podejmowanym przez większość, tak już zakres ochrony praw człowieka jest kwestią umowną, podlegającą debacie i mogącą znaleźć swoje rozstrzygnięcie w drodze referendum.