„Słownik biograficzny Wielkopolski południowo-wschodniej” z perspektywy 20 lat - Celer, Bogumiła (Interdyscyplinarium nauk o mediach i kulturze, 2020)
W 1998 roku ukazał się pierwszy tom „Słownika biograficznego Wielkopolski południowo-wschodniej: ziemi kaliskiej” pod redakcją Hanny Tadeusiewicz. Kolejne dwa tomy ukazały się w roku 2003 oraz 2007, pod redakcją Danuty Wańki. Planowany czwarty tom poprowadzi Bogumiła Celer. Artykuł został podzielony na trzy części. W pierwszej przedstawiono genezę słownika oraz historię projektu, omówione zostały pierwsze koncepcje oraz etapy opracowania kolejnych tomów słownika. W drugiej części skrótowo scharakteryzowano trzytomowe wydawnictwo zawierającego blisko 1300 biogramów. Ostatnia część zawiera omówienie efektów dotychczasowych prac nad czwartym tomem słownika i perspektywy rozwoju. Ponadto w artykule podkreślono rolę profesor Hanny Tadeusiewicz, redaktorki pierwszego tomu oraz przewodniczącej Pracowni Słowników Biograficznych Kaliskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk.