Prawo jednostek samorządu terytorialnego do ustalania wysokości podatków lokalnych - Augustyniak-Górna, Teresa (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Konstytucyjne prawo ustalania wysokości podatków lokalnych przez jednostki samorządu terytorialnego jest realizowane w Polsce w minimalnym zakresie wyznaczonym przez Europejską Kartę Samorządu Terytorialnego. Udzielane samorządom ustawami kompetencje do kształtowania jedynie niektórych elementów konstrukcji podatków – głównie upoważnienia do obniżania wysokości ustawowo określonych stawek oraz do wprowadzania pozaustawowych zwolnień przedmiotowych – prowadzą zawsze do pomniejszenia, w krótkim okresie, wpływów podatkowych. Dotyczą one czterech podatków, z których tylko jeden ma istotne znaczenie fiskalne (podatek od nieruchomości). Ponadto polskie samorządy nie mają prawa nakładania podatków lokalnych, które jest konstytucyjnie zastrzeżone dla parlamentu.