Prawda jako wartość wpływająca na rzetelność postępowania podatkowego i sądowoadministracyjnego - Dominik-Ogińska, Dagmara (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Opracowanie przedstawia pojęcie prawdy jako uniwersalnej wartości konstytucyjnej i unijnej. Zdaniem autorki ustalenie prawdy wpływa na rzetelność postępowania podatkowego i świadczy o zasadności podjętej przez organ decyzji. Dodatkowo dążenie do ustalenia prawdy wpływa na akceptację takiej decyzji przez podatników i przyczynia się do ugruntowania idei państwa prawa. Decyzja oparta na prawdzie jest podstawą jej akceptacji przez sąd jako tej jedynie zgodnej z prawem i słusznej.