Podatki i inne publiczne ciężary we francuskim sektorze bankowym - Lemonnier, Mariola (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Znaczenie sektora finansów prywatnych dla dochodów państwa jest zawsze oceniane jako publicznie duże. We Francji jest to sektor, który przynosi wiele korzyści z eksportu kapitału, ale jest również korzystny z punktu widzenia budżetu państwa. Opracowanie przedstawia przekrój danin publicznych, które stanowią największy ciężar dla sektora bankowego we Francji. Oprócz klasycznych podatków zwracają uwagę obciążenia makroostrożnościowe, które funkcjonują w ramach prawnych Jednolitego Funduszu Restrukturyzacji i Uporządkowanej Likwidacji. Podatek od transakcji finansowych jest najczęściej dyskutowanym przyczynkiem dla francuskiego budżetu, chociaż część jego wpływów idzie na pokrycie kosztów pomocy innym krajom. Zróżnicowaniu w sposobach poszukiwania dochodów budżetowych na rynku finansowym towarzyszy we Francji wielość celów, na jakie niektóre z nich są przeznaczane. W opracowaniu omówiono także fakultatywne, dobrowolne opodatkowanie VAT w bankowości, które ciągle jest możliwe, ale ogólnie podchodzi się do niego z niezmienną ostrożnością.