...nie gęsi, iż swój język mają. O nazwach podatków w Niemczech - Mirek, Ireneusz (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Obserwowane w Polsce używanie obcojęzycznych nazw podatków (zwłaszcza skrótów tych nazw) każe zadać pytanie, czy zjawisko takie występuje także w innych krajach, np. w Niemczech. W odpowiedzi stwierdzić należy, że w Niemczech w odniesieniu do podatków własnych używane są co do zasady wyłącznie niemieckie nazwy podatków oraz skróty wyprowadzane od oznaczeń niemieckich. Z jednej strony wynika to z przesłanek natury kulturowej i zwyczajowej, mających swe źródło w bogatej tradycji rozwoju prawa podatkowego, z drugiej znajduje wyraźne oparcie normatywne w przepisach, w tym w specyficznych unormowaniach konstytucyjnych, ustawowych regulacjach co do języka urzędowego oraz wytycznych dotyczących formułowania aktów prawnych.