Węzłowe problemy gmin z rozliczeniem podatku od towarów i usług - Mudrecki, Artur (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
W opracowaniu przedstawiono problematykę związaną z opodatkowaniem gmin podatkiem od towarów usług, ze szczególnym uwzględnieniem statusu gminy i jednostek samorządu terytorialnego, stosowania prewspółczynnika i zwolnienia z podatku, gdy gmina wykonuje czynności w zakresie władztwa publicznego. Z dokonanej analizy orzecznictwa sądów administracyjnych w Polsce wynika, że system rozliczeń gmin podatkiem od towarów i usług ma skomplikowany charakter, co prowadzi do licznych sporów sądowych w tym zakresie. W związku z tym należy postulować dokonanie zmian legislacyjnych, jak również samej praktyki stosowania prawa podatkowego w kierunku uproszenia rozliczeń gminy w zakresie podatku od towarów i usług.