Jakiego mediatora potrzebujemy w sporach podatkowych? - Wasylkowski, Dariusz; Bronżewska, Katarzyna (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Wprowadzenie mediacji jako metody rozwiązywania sporów na etapie postępowania podatkowego proponowane jest od lat. Pomysł ten wpisywał się w nurt wypowiedzi doktryny i praktyki postulujących reformę ogólnego prawa podatkowego i oparcie go na modelu prawa responsywnego, a w konsekwencji wprowadzenie mechanizmów dialogu do stosowania prawa, m.in. poprzez uwzględnienie mediacji jako sposobu rozstrzygania sporów. Autorzy przekonują, dlaczego wprowadzenie mediacji w postępowaniu podatkowym przyniesie korzyści.