Prapoczątki zawodów prawniczych. Sędziowie, „doradcy prawni” i „notariusze” na starożytnym Bliskim Wschodzie - Fijałkowska, Lena (O historii adwokatury w Polsce i na świecie: W siedemdziesiątą rocznicę powstania Izby Adwokackiej w Łodzi, 2020)
Artykuł przedstawia kształtowanie się początków zawodów prawniczych na starożytnym Bliskim Wschodzie. Na terenie starożytnej Mezopotamii i Syrii już w III tysiącleciu p.n.e. znana była funkcja (choć nie zawód) sędziego, prestiżowa i poważana, zaś w II tysiącleciu p.n.e. w koloniach kupieckich w Azji Mniejszej pojawiają się rābişum – doradcy wspomagający kupców przy rozwiązywaniu skomplikowanych problemów prawnych. Z kolei pisarze wyspecjalizowani w sporządzaniu dokumentów prawnych pełnili funkcje podobne do dzisiejszych notariuszy, nie tylko dbając o prawidłowe sporządzenie umowy czy testamentu, ale również podpowiadając klientowi najlepsze dla niego rozwiązania.